Pel de uien en snipper ze grof.
Verwijder het vel van de worst en snijd hem in blokjes.
Knip de ham in reepjes.
Knip de peterselie in een kopje fijn.
Borstel de mosselen onder koud stromend water
één voor één schoon.
Gooi geopende schelpen die na een tik op het aanrecht geen
sluitbeweging maken en kapotte exemplaren weg.
Bewaar de mosselen tot het gebruik in de koelkast.
Verhit de olie in een grote pan en bak de ui ± 5
minuten zachtjes.
Pel de knoflook en pers die erboven uit.
Voeg de worst, de ham, 3/4 deel van de peterselie, de tomaten
met het vocht, het paprikapoeder, de cayennepeper, de
laurierblaadjes en de wijn toe en laat het op matig vuur
zonder deksel en onder af en toe roeren in ± 8 minuten
tot een saus inkoken.
Verwarm een grote schaal voor.
Leg de mosselen op de saus en kook ze op hoog vuur met het
deksel op de pan ± 8 minuten tot ze allemaal open
zijn.
Leg de mosselen met een schuimspaan in de voorverwarmde
schaal.
Schenk de saus in een sauskom en verwijder de
laurierblaadjes.
Strooi de rest van de peterselie over de mosselen.
Lekker met stokbrood en komkommersalade.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |